2008. október 18., szombat

symbian komment

http://itcafe.hu/hir/biztonsagos_operacios_rendszer_kaspersky.html

Az érdekes része a cikk végén van, és igazából Kaspersky nagyon jól megfogta a Symbian hanyatlásának lényegét.

Röviden összefoglalva: Symbianra fejleszteni szopás. De tényleg. Az már régen is megvolt, hogy az MVC (modell-view-controller) architektúrát annyira követik, hogy emiatt egy Hello World programhoz is legalább 4 osztályt kell megírni (egy az alkalmazásnak, egy a modellnek, egy kb. a controllernek és egy kb. a viewnak, persze a határok nem élesek). Mindezt egy olyan C++ nyelven, ami valahol régen megállt a fejlődésben, azaz a Symbian (illetve az elődje, az EPOC) és a C++ párhuzamosan fejlődött, így C++ standard libraryról szó sincs, de még a kivételkezelésre is külön rendszer van a két nyelvben (a Symbian nyelvét nem is C++-nak, hanem SymbianC++-nak hívják leginkább). Ehhez már csak hozzájön a nulla (ismétlem, nulla) dokumentálása a platformnak.

Mindegy, az alkalmazást valahogy a community segítségével le lehet fejleszteni, vannak Nokiás fórumok, ott általában segítőkészek a Nokiás fejlesztők is, teljes problémákra szoktak teljes kódot adni. A fejlesztés után jön a mostani Symbianok legnagyobb szopása: aláíratlan kód nem futhat telefonon. Azaz ha terjeszteni akarod az alkalmazásodat, akkor be kell küldened a Symbian ellenőrző laborába, ahol jópénzért (ha freeware, akkor ingyen, de legalább 2 hét az átfutási idő) átvizsgálják, hogy van-e benne memóriaszivárgás, vagy egyéb kellemetlen kódrészlet.

No, ezért nem fejlesztek Symbianra, és ezért van az, hogy a JavaME (Java Mobile Edition, az valójában igen szar) és a PythonS60 (a telókon futó Python, ami ugye interpretált, és legfeljebb prototípus készítésre jó, de arra nagyon) fénykorát éli. Ezért van az, hogy a Google az Androiddal a legnagyobb ütőkártyának a full Java-s fejlesztőkörnyezetet tartja.

Szerintem kb. a Symbiannak is a legnagyobb esélye az lenne, ha elkezdené masszívan fejleszteni a Javat és nem erőltetné a C++-t ennyire (azért ki kell mondani, ez amiatt is van, mert ma már egyre kevesebben tudnak jól programozni C++-ban). A múlt héten láttam egy egészen jó ötletet. A JavaME-val az az egyik legnagyobb gond, hogy nem egységes, mivel a telefonok sem egységesek, és az újdonságok k.rva lassan szoktak belekerülni (pl. régebben a fényképező, meg ilyenek). Erre Goldschmidt Balázs (IIT-s... nem tudom pontosan a státuszát, régebben doki volt) talált ki egy egészen jó megoldást, a lényeg, hogy kidolgozott egy módszert, amivel a rendszerközeli részeket egyszerűen meg lehet írni C++-ban, a maradékot pedig Java-ban. Ez talán életképes, de ettől függetlenül a Symbiannak össze kell magát szednie.

0 megjegyzés: